Freeletics: prima zi (START)


Freeletics: It Hurts To Continue

Astazi am inceput oficial antrenamentul pe programul Freeletics. In primul rand ce inseamna Freeletics ? Hai sa clarificam si aceasta problema pentru ca e posibil sa existe dileme in randul celor care citesc acest jurnal. Freeletics este un program de fitness conceput in Munchen de catre Andrej Matijczak, Joshua Cornelius and Mehmet Yilma. Freeletics se bazeaza pe cateva seturi de exercitii predefinite foarte intense. Exercitiile se realizeaza utilizand doar greutatea corpului si se fac intr-un ritm cat mai accelerat , adica cat de repede iti permite corpul (fiecare are ritmul propriu). Exercitiile sunt similare cu cele care se fac la CrossFit, fara greutati sau aparate. Exercitiile complete sunt de obicei scurte: 30 – 60 minute sau chiar mai putin, in functie de capacitatea fizica individuala, insa sunt foarte intense si solicitante. Regula de baza este sa duci la final absolut toate exercitiile care fac parte din program si sa-ti imbunatatesti tot timpul executia, chiar daca uneori exercitiile par imposibil de realizat.
Ziua 1: inainte de antrenament cu 1 ora jumatate am mancat un mic dejun format din preparate diverse din carne, cascaval si rucola. Ca de obicei incerc sa beau cat mai multa apa asa ca mi-am facut plinul si am pornit spre sala. Dupa o scurta incalzire de 5 minute (fandari, flotari, 5 tractiuni, genuflexiuni, rotiri ale membrelor) am inceput antrenamentul. Programul pe care il voi face in aceasta saptamana se numeste „Aphrodite” (Cardio & Forta) si este focusat pe picioare si abdomen. Aphrodite contine 3 exercitii de executat in 5 serii, pornind de la 50 repetari/serie si terminand cu  10 repetari/serie.  Exercitiul este pur si simplu criminal si dupa cum imi comunica corpul pot spune ca lucreaza si muschii pe care nici nu eram constient ca-i am…
Cum nu am facut armata pot doar sa-mi imaginez ca am fost scutit de asemenea exercitii „perverse” si „dureroase”, iar cei care au facut armata probabil inteleg foarte bine despre ce vorbesc. La prima vedere exercitiul este unul banal si usor de executat (un fel de culcat/drepti urmat de genuflexiuni si ridicari din abdomen) insa dupa primele 30 de repetari (culcat/drepti) am simtit ca deja imi pierd respiratia si fiecare miscare pe care o fac devine din ce in ce mai dureroasa. Genuflexiunile nu au reprezentat neaparat o problema insa dupa 20-25 de repetari am simtit deja ca niste ace care imi patrundeau in muschii picioarelor…arde…ustura…doare !   Ridicarile din abdomen mi-au luat probabil cel mai mult timp si asta pentru ca deja simteam epuizarea fizica. Dupa ce am terminat prima serie, cel mai greu mi-a fost sa-mi pastrez respiratia iar cand muschii mi-au cedat am fost nevoit sa ma opresc si sa ma odihnesc cateva secunde chiar daca programul este prevazut fara pauze iar seriile trebuie executate cap-coada fara oprire.  Urmatoarele serii au parut INFERNALE, insa cu scurte pauze cat sa-mi refac respiratia am reusit sa termin toate seriile in 27 minute si 23 secunde.
Concluzii dupa ziua 1:
– chiar daca Aphrodite este considerat un exercitiu pentru picioare si abdomen consider ca lucreaza foarte intens si alte zone precum piept, spate, biceps si triceps.
– exercitiul este foarte solicitant si dureros dar nu este imposibil
– abandonul nu este o solutie
– daca altii au reusit cu siguranta pot si eu sa reusesc
Masuratori:
Greutate: 86.5 kg
Piept : 100 cm
Abdomen : 96 cm
Picior (pulpa) : 56 cm
Biceps : 33 cm
Umeri : 117 cm
Inceputul 
Front Ziua1Side ziua 1

7 gânduri despre „Freeletics: prima zi (START)

    • Mai intai trebuie sa-ti creezi un cont pe https://www.freeletics.com/en
      Dupa ce ai facut contul iti recomand sa parcurgi primele 5 saptamani pentru acomodare pe variante free dupa care sa-ti achizitionezi programul in functie de ceea ce iti doresti. Plata este securizata asa ca nu trebuie sa-ti faci griji din acest punct de vedere.

  1. Pingback: freeletics Oradea 15 august 2014 | stelijohn

  2. Pingback: Freeletics Oradea | stelijohn

  3. Da si tu un like pe freeletics craiova (pe facebook) si hai sa mai tinem legatura. Suntem si noi un grup de alteti liberi constituit recent in Craiova.

  4. Salut. Se pare ca mai sunt si alte persoane in Romania care urmeaza programul freelectis. Ce-i drept eu nu am cumparat programul ci l-am gasit pe torrente in varianta completa. Dezavantajul este ca nu ai optiunea de couch app. Pe torrent se gasesc doar exercitiile complete grupate pe cardion, forta si cardio si forta, dar fara o ordine anume de urmat. As vrea sa te intreb daca ordinea in care executi tu exercitiile sunt de la couch app sau asa ai ales tu din propria initiativa sa le faci? Succes in continuare.

    • Salut. Eu am optat pentru Coach Strength (varianta platita). Pentru monitorizarea exercitiilor folosesc aplicatia Freeletics pentru Android care salveaza online timpii de executie pentru fiecare exercitiu din planul strength. Coachul iti propune pentru fiecare saptamana cate un plan de antrenament si o ordine de executie care trebuie urmata. Eu imi planific doar zilele in care trebuie sa fac exercitiile. Dupa finalizarea fiecarei saptamani planificate de coach pot vizualiza exercitiile care urmeaza in saptamana viitoare, urmand sa execut apoi fiecare exercitiu planificat. Aplicatia pentru Android (Freeletics App) insa nu ofera nicio ordine de executie ci este doar o colectie de exercitii grupate pe specific: Cardio sau Strength.
      P.S: iti recomand cu toata increderea sa incerci coachul lor.

Lasa un comentariu